Сайт joomix.org
Безоплатна правова допомога
header

306848694 454378373383267 6919896538987721159 n

Наприкінці 2021 року набрав чинності наказ Міністерства оборони України №313. Ним затверджено перелік галузей і професій, за якими жінки, які працюють, мають перебувати на військовому обліку. Відтак, з 1 жовтня 2022 року в Україні жінки у віці від 18 до 60 років окремих категорій повинні були стати на військовий облік.

Втім, велика кількість невизначеності в нормативній базі, а також оголошення воєнного стану та імовірна заборона на виїзд за кордон жінок, після постановки на військовий облік, викликали багато обурення.

Враховуючи ці обставини, 6 вересня 2022 року Міністр оборони України підписав Наказ, яким відтермінував строк взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік на 1 рік — до 1 жовтня 2023 року. 12 вересня наказ Міноборони від 06.09.2022 №259 офіційно зареєстровано в Міністерстві юстиції України за №1042/38378.

 

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Разом з тим, крім строку взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік, наразі нічого не змінюється.

Тож, юристи  безоплатної правової допомоги нагадують, що потрібно знати про військовий облік жінок.

Як стати на військовий облік?

Жінкам відповідних спеціальностей необхідно прибути у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) за місцем реєстрації та надати наступні документи:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Детально з переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних можна ознайомитись за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-21#Text

ВАЖЛИВО! Обов’язковому військовому обліку НЕ підлягають жінки інших спеціальностей.

Наступним кроком є проходження військово-лікарської комісії, яка надає висновок про придатність до військової служби. У разі, якщо жінка непридатна, у її військовому квитку проставляється відмітка про непридатність до військової служби з виключенням її з військового обліку, або зазначається, що особа непридатна у мирний час, але обмежено придатна у воєнний час.

Якими ж будуть обов’язки у жінок, які стануть на військовий облік?

На жінок, які стануть військовозобов’язаними, поширюються такі самі норми, що й на військовозобов’язаних чоловіків.

Військовозобов’язані жінки повинні:

1. Перебувати на військовому обліку за місцем проживання. У разі тимчасового переміщення за кордон – за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України.

2. Прибувати за викликом ТЦКСП на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені у мобілізаційних розпорядженнях, повістках тощо, для:

взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час;

оформлення військово-облікових документів, приписки;

проходження медичного огляду;

направлення на підготовку;

призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних.

3. Не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації.

4. Проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

5. Проходити підготовку до військової служби і виконувати військовий обов’язок у запасі.

6. У семиденний строк прибувати до ТЦКСП для зняття з обліку, якщо жінка змінює місце проживання, їде у відрядження, на навчання, відпустку чи лікування за кордон більш ніж на 3 місяці тощо.

7. У семиденний строк повідомляти про зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.

8. Негайно повідомляти ТЦКСП (органам СБУ) за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа.

Анонси та оголошення

Error: No articles to display

создание веб сайтов в Коростене