Сайт joomix.org
Безоплатна правова допомога
header

Neruhomist50

Із початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну тисячі родин лишилися домівок та фактично засобів до існування, їм доводиться долати численні перепони або взагалі відбудовувати оселі самотужки.

Наша держава зголосилася відшкодовувати громадянам втрати за зруйноване чи пошкоджене житло. Незважаючи на те, що ця процедура поки остаточно законодавчо не визначена, власники таких будинків і квартир уже можуть залишати заявки на компенсацію.

24 березня 2022 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» № 7198, який розроблено з метою надання відшкодування за пошкоджене або зруйноване житло та окремі категорії об’єктів нерухомого майна, а також збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до російської федерації.

 

Верховна Рада ще напрацьовує фінальну версію законопроекту, проте документувати втрати і повідомляти про них треба уже зараз.

На отримання компенсації мають право громадяни України, які є:

власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна;

особи, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об’єктів  житлового  будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;

членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;

спадкоємцями власників такого майна;

об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, управителями багатоквартирних будинків, житлово-будівельними (житловими) кооперативами, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Пріоритетне право на отримання компенсації мають:

багатодітні сім’ї;

особи з інвалідністю I та II груп;

учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Якщо у громадян, що належать до цих категорій, внаслідок воєнних дій ушкоджено або знищено декілька об’єктів нерухомого майна, пріоритетне право на отримання компенсації розповсюджується на один об’єкт. За другий і наступні компенсація буде надаватись у порядку черговості нарівні з іншими власниками, що звернулись. Облік черговості надходження заяв здійснюється з використанням реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Який алгоритм дій для отримання компенсації?

Для подання заяви про пошкоджене та знищене нерухоме майно необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) ,органи соціального захисту населення чи нотаріуса незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи, а також через мобільний застосунок «ДІЯ».

У разі якщо пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна перебуває у спільній власності, заява про надання компенсації може бути подана одним із співвласників такого об’єкту. Заява подана одним зі співвласників вважається поданою всіма співвласниками.

У заяві необхідно зазначити:

прізвище, ім’я та по батькові;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або, за його відсутності, серію, номер паспорта, місце та дату його видачі;

засоби зв’язку;

відомості щодо пошкодженого чи знищеного об’єкту (адреса, площа та інші дані з правовстановлюючого документа (якщо такий у наявності); у разі втрати об’єкта інвестування житлового будівництва — відповідний договір;

кількість співвласників та мешканців;

опис пошкоджень (повне чи часткове знищення) та докази (у разі наявності), що заявник має на момент звернення: фото, відео, акт Державної служби з надзвичайних ситуацій; витяг з ЄРДР тощо.

Компенсація надається у вигляді:

грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання;

об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва. Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна. Обрахунок вартості 1 м2 площі об’єкта нерухомого майна здійснюється за методикою, визначеною Кабінетом Міністрів України.

фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Отримувач компенсації має право відмовитись від квартири, іншого житлового приміщення в будівлі та самостійно обрати об’єкт нерухомого майна, на будівництво яких можуть спрямовуватися кошти, а також новозбудовані об’єкти у тому числі в іншому кварталі (мікрорайоні) відповідного населеного пункту або в іншому населеному пункті відповідної категорії. При цьому замовник будівництва повинен відповідати таким критеріям

Компенсація визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо.

Така заява подається під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення.

Анонси та оголошення

Error: No articles to display

создание веб сайтов в Коростене