Сайт joomix.org
Новини
header

ACFrOgAzuktyXBuY6yEJS O0Ie o2ClLCm3tazA714ms3m2aErlHJjK0QgYKh5BV9HxsSvnyTc3xRhA kYVB2ayaCI9f2ZKxYQqd 1534784097 420x595 3 0 1537257974 420x595 3 028 квітня у Ковельській райдержадміністрації відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У її роботі взяв участь начальник відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медициниГоловного управління Держпродспоживслужбиу Волинській області Анатолій Трофіюк.

Під час засідання заслухали інформацію про визначення надзвичайної ситуації, пов’язаної з виникненням на території Сьомаківського лісництва Смідинської громади високопатологічного захворювання на африканську чуму диких свиней.

 

Головний спеціаліст Ковельського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Володимир Черемшук доповів, що 27 квітня 2023 р. при обході лісових угідь єгер знайшов труп дикої свиноматки в Сьомаківському лісництві в урочищі Зінькова. Працівники ветеринарної служби відібрали проби біоматеріалу, які направили на дослідження у Волинську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідно до експертного висновку, у них виявлено збудник африканської чуми свиней.
—Територію філії "Ковельське лісове господарство" ДП "Ліси України" в епізоотичному вогнищі квартал 26 відділ 2 урочища Зінькова Сьмаківського лісництва визнано неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней, у радіусі до 3 кілометрів установлено захисну зону, 10 — спостережну, — зазначив Володимир Черемшук. — На комісії було затверджено план заходів щодо локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней у дикій фауні на зазначенійтериторії. Спеціалісти ветеринарної медицини провели подвірне обстеження свинопоголів’я в Новій Вижві, Лісняках, Хотивелі, Сьомаках, Рудці та поінформували користувачів мисливських угідь із метою обстеження їх територій на предмет виявлення хворих та загиблих тварин. Варто пам’ятати, що АЧС - висококонтагіозна хвороба. Тому передусім настійно рекомендуємо громадянам без потреби не відвідувати ліси, адже існує ймовірність перенесення інфекції в населені пункти.

Щоб запобігти поширенню АЧС у господарства, необхідно дотримуватися таких рекомендацій: уникати вигулу свиней та їх контакту з іншими тваринами; обслуговувати тварин потрібно лише в змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар; не дозволяти стороннім особам відвідувати тваринницькі приміщення; не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих; не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних документів; не згодовувати їм харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання. Не варто також утримувати в приватному господарстві свиней мисливцям.

Пам'ятайте, що прості заходи безпеки  дозволять запобігти поширенню небезпечного збудника АЧС, який може завдати значних матеріальних збитків.

Анонси та оголошення

Error: No articles to display

создание веб сайтов в Коростене